woensdag 28 mei 2008

Aware

Gisteren zijn we onverwachts terecht gekomen in een discussie over tolerantie. De discussie, of meer filosoferen, vond plaats tussen mannen en vrouwen van verschillende geloven en culturen. Erg interessant zo midden in Koeweit. Even dacht ik dacht ik niet meer in Koeweit te zitten. Het is namelijk zeer ongebruikelijk dat mannen en vrouwen zo met elkaar praten in één ruimte. Deze zogenaamde Duwanya (zitkamer) is een ruime zitkamer met allemaal banken tegen de muur zodat de mannen of (!) vrouwen lekker kunnen hangen, praten of televisie kijken. Deze was in het Awarecentrum. Dit centrum is er om Koeweit met zijn cultuur te promoten. Verschillende workshops en cursussen kun je er volgen. Volgende week willen we terug naar een ander gesprek met de titel: het gezinsleven in Koeweit. Misschien durf ik dan wel kenbaar te maken dat ik uit Nederland kom, dat tolerante landje waar je een beledigende film over de moslims mag maken.
Gisteravond waren we daar omdat er een fototentoonstelling was van een Vlaamse die we al eens hebben ontmoet op een Nederlandse koffieochtend. Heel herkenbaar wat zij vastlegt op de gevoelige plaat en bovendien nog erg mooi ook.
Toen we terugreden na deze positieve ervaring werd het duidelijk dat Koeweit toch niet ineens was veranderd, want het verkeer is en blijft een chaos vooral omdat ze elkaar niet een klein stukje van het asfalt gunnen.